Persbericht

Slagerij van Bekkum, ouderwets lekker vlees

Rijk van der Eijk en Rolanda van Bekkum staan al twintig jaar aan het roer van de ouderwetse Slagerij van Bekkum aan de Peperstraat in Wijk bij Duurstede. Een successlagerij die 90 jaar geleden werd opgericht door de opa van Rolanda.

Het lijkt of Slagerij van Bekkum het decor is van een ouderwetse zwart-wit film. De tegeltjes zijn tientallen jaren oud, het houten bankje is nog van voor de oorlog en op het raam geen modern logo maar ouderwetse sierletters. "Sommige mensen zeggen wel eens 'goh, dit lijkt wel een museum'. We hebben de stijl van de zaak expres nooit veranderd. De meeste slagerijen zijn tegenwoordig zo modern, maar wij blijven lekker ouderwets met gewoon goed vlees", zegt Rijk enthousiast.


Het verse vlees hangt aan haken en gedraaide worsten zijn op de toonbank uitgestald. In de vitrine liggen grote, malse stukken vlees zonder poespas. "We verkopen geen halffabrikaten of kant-en-klaar voedsel. We kruiden het vlees niet en doen nergens marinade op, want anders smaakt alles hetzelfde", zegt Rolanda. "En het vlees wordt op ambachtelijke wijze gemaakt", voegt Rijk toe. "We benen het varkensvlees zelf uit en ook de worsten maken we zelf. Het uitbenen van rundvlees doen we niet meer, want dat wordt te zwaar."

Het slagersvak werd Rolanda met de paplepel ingegoten. Of ze dat nu wilde of niet. "Opa van Bekkum begon in 1923 met deze slagerij waarna mijn vader de zaak overnam. Toen ik wat ouder werd wilde ik graag iets met levende dieren doen, maar dat liep wel even anders. Rijk werkte hier toen als knecht en we deden alles met z'n drieën", zegt Rolanda.

"En ik had toen de dochter van de baas al versierd", voegt Rijk glunderend toe. "We werden verliefd en van het een kwam het ander. We zijn getrouwd en uiteindelijk hebben we de slagerij in 1992 overgenomen."

Ook al wilde Rolanda liever met levende dieren werken, ze heeft er geen spijt van dat ze nu vlees maakt en verkoopt. "Ik doe het werk nog altijd met plezier. We wonen boven de winkel en 's ochtends rollen Rijk en ik de trap af en we staan de hele dag samen in de zaak. Andere stellen vechten elkaar misschien de tent uit, maar wij hebben het altijd gezellig", zegt Rolanda. "Ik maak geen ruzie. Ik kijk wel uit! Te gevaarlijk met al die messen", grapt Rijk.

Het stel benadrukt dat het handig is om boven de slagerij te wonen. "Er is altijd eten in huis en iedere dag hebben we andere vleeswaren op brood", zegt Rijk. "Ik eet het liefst een schouderkarbonade of een vette speklap die niet te lang gebakken is. Daar kun je me voor wakker maken." Rolanda: "Ik hou ook van speklappen maar dan flink doorbakken." Daar houdt Rijk helemaal niet van dus de lappen worden apart gebakken.

Rijk en Rolanda hebben vorig jaar voor de zevende keer, op de slagersvakbeurs, de prijs gewonnen voor de beste erwtensoep van Nederland. "Deze soep maak ik zelf aan de hand van het recept van mijn oma. Een goed getrokken bouillon zonder bouillonblokjes en rijk gevuld met eigengemaakte worst. De soep is het hele jaar verkrijgbaar, zelfs in de zomer. Dit jaar strijden we natuurlijk voor de achtste overwinning. "

Het echtpaar moet nog een paar jaartjes door bikkelen en hoopt dan dat dochterlief de zaak overneemt. "Ze volgt een koksopleiding en vindt het leuk om hier te helpen. Je weet het nooit. Het zou wel heel bijzonder zijn als ze dit familiebedrijf wil voortzetten", zegt Rijk.

"Ik heet Rijk maar rijk ben ik niet. Dat geeft niet want ik ben samen met mijn vrouw de gelukkige eigenaar van een prachtige slagerij."


Door: Jessica Bode

Vandaag
12.2°C
geheel bewolkt
Wind: west 2 m/sec
vrijdag
15°C
zaterdag
14°C

Openingstijden

MaandagMa 8.30 - 12.30 t/m 13.30 - 18.00
DinsdagDi t/m
WoensdagWo 8.30 - 12.30 t/m 13.30 - 18.00
DonderdagDo 8.30 - 12.30 t/m 13.30 - 18.00
VrijdagVr 8.30 t/m 18.00
ZaterdagZa 8.30 t/m 15.00
ZondagZo t/m

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.